najbardziej alkalizujące są Daktyle, szpinak i rodzynki nie przetworzone.Dlatego warto dodać trochę rodzynek na początek dnia a w ciągu dnia spożywać dużo warzyw średnio obrobionych termicznie przypominam , że im dłużej obrabiamy cieplnie warzywa Tym więcej Witamin nam "umiera" później przygotowany nasz "zdrowy " posiłek okazuje się mniej wartościowy niż przed obróbka termiczną. Osobiście zjadam pół surowe warzywa. za bardzo nie katuje ich na patelni.
Choroby które najczęściej wynikają z powodu zbyt dużego zakwaszenia to:
w metabolizmie
w metabolizmie
-nagłe pojawianie sie głodu zwłaszcza słodyczy,
-kamienie nerkowe,
-zawyżony cholesterol
Włosy skóra
Problemy ze skórą min cellulitis, wypadanie włosów kruche paznokcie , paradontoza, próchnica
Układ sercowo naczyniowy
zawał, migrena, nadciśnienie, zawroty glowy, zle ukrwienie rąk i nog
Układ sercowo naczyniowy
zawał, migrena, nadciśnienie, zawroty glowy, zle ukrwienie rąk i nog
Układ pokarmowy
uczucie pełności, wzdęcia,problemy trawienne, zaparcia
duże zakwaszenie również przyczynia sie do bólu mięśni zapalenia stawów a nawet reumatyzm
złe samopoczucie, szybkie męczenie sie, przetrenowanie
złe samopoczucie, szybkie męczenie sie, przetrenowanie
Inne źródła
Potrawy zakwaszające
Spaghetti
Corn flakes
Biały ryż
Chleb żytni
Biały chleb
Pełne mleko
Soczewica
Wołowina
Wieprzowina
Bardzo zakwaszające potrawy
Ser Parmezan
Ser Topiony
Twardy ser
Ser Gouda
Biały ser
Brązowy ryż
Owsianka
Chleb biały pełno ziarnisty
Orzechy
Orzech włoski
Salami
Mielonka, konserwa
Wątróbka
Kurczak
Dorsz
Śledź
Pstrąg
Jajka
Potrawy alkalizujące
Morele
Kiwi
Wiśnie
Banany
Truskawki
Śliwki
Pomarańcze
Sok z cytryny
Gruszki
Ananas
Brzoskwinie
Jabłka
Arbuz
Seler
Marchewki
Cukinia
Kalafior
Brokuły
Zielona Papryka
Ogórek
Pomidory
Bakłażan
Sałata
Zielony groszek
Cebule
Grzyby
Woda mineralna
Potrawy zakwaszające
Spaghetti
Corn flakes
Biały ryż
Chleb żytni
Biały chleb
Pełne mleko
Soczewica
Wołowina
Wieprzowina
Bardzo zakwaszające potrawy
Ser Parmezan
Ser Topiony
Twardy ser
Ser Gouda
Biały ser
Brązowy ryż
Owsianka
Chleb biały pełno ziarnisty
Orzechy
Orzech włoski
Salami
Mielonka, konserwa
Wątróbka
Kurczak
Dorsz
Śledź
Pstrąg
Jajka
Potrawy alkalizujące
Morele
Kiwi
Wiśnie
Banany
Truskawki
Śliwki
Pomarańcze
Sok z cytryny
Gruszki
Ananas
Brzoskwinie
Jabłka
Arbuz
Seler
Marchewki
Cukinia
Kalafior
Brokuły
Zielona Papryka
Ogórek
Pomidory
Bakłażan
Sałata
Zielony groszek
Cebule
Grzyby
Woda mineralna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz