sobota, 26 maja 2012

Zakwaszenie organizmu ( kwasica )

Każdy wie, że ciało człowieka składa się od 60 do 70 % z wody. Zachodzi tam wiele procesów biochemicznych, główną cechą min. jest utrzymanie równowagi Ph w organizmie. Wszyscy Którzy są na diecie i mają więcej białka w jadłospisie   od 2 do max ! 3 g na kg masy  niż normalny człowiek  Kwasotwórcze są również Masło jaja Alkohol słodycze sery kawa. Dlatego polecam dla takich osób zwłaszcza dla tych na diecie na masę żeby czasami wypić tzw. Proszek zasadowy Utrzyma on równowagę Kwasowo - zasadową zawiera on substancje alkalizujące
najbardziej alkalizujące są  Daktyle, szpinak i rodzynki nie przetworzone.Dlatego warto dodać  trochę rodzynek na początek dnia a w ciągu dnia spożywać dużo warzyw średnio obrobionych termicznie przypominam , że im dłużej obrabiamy cieplnie warzywa Tym więcej Witamin nam "umiera" później przygotowany nasz "zdrowy " posiłek okazuje się mniej wartościowy niż przed  obróbka termiczną. Osobiście zjadam pół surowe warzywa. za bardzo nie katuje ich na patelni.

Choroby które najczęściej wynikają z powodu zbyt dużego zakwaszenia to:

w metabolizmie
-nagłe pojawianie sie głodu zwłaszcza słodyczy, 
-kamienie nerkowe, 
-zawyżony cholesterol
Włosy skóra
Problemy  ze skórą  min cellulitis, wypadanie włosów kruche paznokcie , paradontoza, próchnica
Układ sercowo naczyniowy
zawał, migrena, nadciśnienie, zawroty glowy, zle ukrwienie rąk i nog
Układ pokarmowy
uczucie pełności, wzdęcia,problemy trawienne, zaparcia 
 duże zakwaszenie również przyczynia sie do bólu mięśni zapalenia stawów a nawet reumatyzm
 złe samopoczucie, szybkie męczenie sie, przetrenowanie
Inne źródła
Potrawy zakwaszające
Spaghetti 
Corn flakes 
Biały ryż 
Chleb żytni 
Biały chleb 
Pełne mleko 
Soczewica 
Wołowina 
Wieprzowina 



Bardzo zakwaszające potrawy
Ser Parmezan 
Ser Topiony 
Twardy ser 
Ser Gouda 
Biały ser 
Brązowy ryż 
Owsianka 
Chleb biały pełno ziarnisty 
Orzechy 
Orzech włoski 
Salami 
Mielonka, konserwa 
Wątróbka 
Kurczak 
Dorsz 
Śledź 
Pstrąg 
Jajka 



Potrawy alkalizujące
Morele 
Kiwi 
Wiśnie 
Banany 
Truskawki 
Śliwki 
Pomarańcze 
Sok z cytryny 
Gruszki 
Ananas 
Brzoskwinie 
Jabłka 
Arbuz 
Seler 
Marchewki 
Cukinia 
Kalafior 
Brokuły 
Zielona Papryka 
Ogórek 
Pomidory 
Bakłażan 
Sałata 
Zielony groszek 
Cebule 
Grzyby 
Woda mineralna 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Search